zaterdag, juni 17, 2006

Donnie de Bruin

Mijn buurman Donnie is in zijn achtertuin aan het graven en heeft daar een paar stukjes 'terra sigilata' gevonden. Dat is Romeins geïmporteerd aardewerk uit het begin van onze jaartelling. Hierover heb ik hem wel eens wat verteld. Dus na zijn vondst kwam hij direct bij me langs om een boek over de Romeinen in onze regio te lenen

Gisteravond kwam hij zijn bevindingen rapporteren: 'Je weet toch hoe er in dat boek van jou staat dat ze hier vroeger allemaal op de strandwallen gingen wonen en dat wij hier op het veen zitten.. Nou, daar klopt dus helemaal niks van. En dat zeg ik niet alleen door dat aardewerk. Ik ben namelijk verder gaan graven en ik heb ook nog een enorm paalgat gevonden. Echt een prachtig ding; een vierkante donkere verkleuring in de grond. Daar heeft duidelijk een van de dragende palen van een enorme dakconstructie gestaan. En in dat gat heb ik ook nog kleine stukjes glas gevonden. Moet je nagaan, Romeins glas!' Don was zichtbaar onder de indruk van zijn eigen ontdekking. 'Stel je voor: al die jaren hebben ze het dus fout gehad. Ook híer woonden toen al mensen. En weet je wat nou het bijzonderst is? Waar wij hier zitten, zit je precies tussen de twee oude strandwallen in waarvan gezegd wordt dat daarop de nederzettingen lagen waaruit de stad is ontstaan. Maar waarschijnlijk is het dus hier bij ons allemaal begonnen en is de boel pas later uitgebreid naar het zand. Want veengrond is immers veel vruchtbaarder.

We hebben het gisteravond erg laat gemaakt. Don was heilig overtuigd van zijn conclusies. Pas na heel lang praten en redeneren wilde hij schoorvoetend toegeven dat dat aardewerk ook wel eens van een oude afwateringsbuis zou kunnen zijn. Gemakkelijker vond hij het vervolgens om toe te geven dat de donkere vlek gewoon de plaats aangeeft waar een betonnen kaspaal heeft gestaan. Als kleine jongen heeft hij hier namelijk nog zelf in de paprika's gewerkt. Maar het inzicht dat wij hier dus bovenop de oudste kern van de stad wonen, weigerde hij pertinent op te geven.

3 Comments:

Anonymous garfan said...

Wat ik verbijsterend vind is dat er zo ontzettend veel mensen zo'n Donnie de Bruin geloven en alles maar van zo'n man aannemen. (Niks kwaad over je buurman hoor.)

3:45 p.m.  
Anonymous Dante said...

Je hebt je eraan gewaagd?!

8:50 a.m.  
Anonymous PP said...

Toevallig net Beyond the DVC gedownload, wordt daar vast wijzer van dan van het boek...

Toch even zeggen: ben weer helemaal bij vanaf april, en moet je op het hart drukken om goede backups te hebben van je stukjes, echt briljant, iets om te bewaren 'voor het nageslacht' ;-).

10:17 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home