donderdag, september 14, 2006

Ramptoerisme

Mooi weer, wijn, heuvelachtig landschap en bedreigde dorpsscholen; het zijn enkele ingrediënten van een geslaagd weekend. Nu maak ik er een verhaaltje van:

Sinds de school werd gesloten, is het nóg stiller geworden in het dorpje. De kinderen krijgen nu in een dorp verderop les en worden met de bus gehaald en gebracht. Naast wat huizen en de 'mairie' is er nu alleen nog het dranklokaaltje van monsieur Etienne aan het eind van het dorp. Eigenlijk heeft ook hij veel te weinig klanten om te kunnen bestaan. Daarom wordt er wel eens een oogje dichtgeknepen als het om dure vergunningen en nieuwe Europese normen gaat. En sinds de school dicht is, gaat het eigenlijk een stuk beter met de omzet. Madame Claire hoefde na veertig jaar trouwe dienst namelijk niet meer mee als kleuterjuf naar de andere school en besteedt nu haar bescheiden pensioentje aan zoete likeur. Dan rijdt ze na het middageten met haar autootje naar Etienne en daar blijft ze dan tot sluitingstijd. En omdat ze weet dat ze de weg terug eigenlijk niet meer mag rijden, laat ze enkel de handrem los en rolt ze rustig naar beneden het dorp weer in.

Soms komt ze wel eens naast de weg tot stilstand tegen een plantenbak of tegen het muurtje van de kerk. Maar daar hoor je nooit iemand over, want juf Claire is de enige kleuterjuf die ze ooit hebben gehad in het dorpje.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home