donderdag, september 29, 2005

Staand bellen ongezond.

Vroegere verhalen over stralingsgevaar door mobiele telefoons bleken ongegrond en de gevaren van bellen in de auto zijn dankzij de verplichte handsfree-set tegenwoordig nagenoeg nihil. Toch is mobiele telefonie niet geheel zonder negatieve bij-effecten: in de afgelopen jaren is het aantal been- en voetblessures dat niet sportgerelateerd is namelijk explosief gestegen. Specialisten spreken inmiddels van het 'belbeen' en de 'belvoet'.

Onderzoekers van het AZG te Groningen presenteren volgende week in het Britse tijdschrift 'Health' de resultaten van hun onderzoek naar de invloed van de mobiele telefonie op onze gezondheid. De belangrijkste conclusie van dit onderzoek is dat het huidige mobiele belgedrag een buitengewoon hoge belasting vormt voor onze voeten en benen. Ruim tweederde van alle mobiele gesprekken, zo is vastgesteld, wordt namelijk geheel of gedeeltelijk staand en 'bedachtzaam heen en weer stappend' gevoerd. 'En juist dit voor bellers vaak zo kenmerkende loopje, waarbij als het ware steeds even aarzelend op één been gebalanceerd wordt alvorens de volgende stap te zetten, vormt de oorzaak van veel ongemak aan het menselijke loopwerk', aldus professor Van Andel die de leiding over het onderzoek had.

Het menselijk lichaam is volgens de onderzoekers simpelweg niet berekend op het structureel verrichten van bedachtzame en aarzelende handelingen. 'Deze belhouding is volledig in strijd het 'fight or flee-princiepe' waarop onze gehele fysiek gebaseerd is', aldus de auteurs die besluiten met het advies om telefoongespreken in het vervolg weer meer op de ouderwetse zittende manier te voeren.

2 Comments:

Blogger Chantal said...

Wat dacht je van de sms-duim?

10:38 a.m.  
Anonymous maria said...

"..neemt u mij niet kwalijk, de lijn kraakt een beetje.... Ja de nieuwe tijd; nét wat u zegt,...Nee hoor, ik heb mijn zwarte telefoontoestel nog gewoon aan de muur in de gang hangen!"..

5:28 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home