dinsdag, november 01, 2005

Klimaatverandering

Doordat we de zonnekalender gebruiken, associëren we de verschillende seizoenen en maanden met bepaalde weertypen. En als het feitelijke weer vervolgens niet overeen komt met onze verwachtingen, begint heel Nederland te klagen dat het te koud, te nat of iets anders is voor de tijd van het jaar. Op zich is hier niets mis mee; zo doen we het al eeuwen. Maar nu het klimaat op drift is geraakt voorzie ik voor de toekomst ernstige problemen.
Wanneer het weer straks totaal niet meer is wat het volgens onze kalender hoort te zijn, zal de massale klaagzang die dat tot gevolg heeft onze hele samenleving ontwrichten. Vergaderingen zullen doordat iedereen eerst even uitgebreid zijn gram wil halen over het onverwacht mooie weer bijvoorbeeld twee- tot driemaal zo lang duren. Voor wat nu nog een kort gesprekje bij de bakker of groenteboer is, zal straks een hele ochtend uitgetrokken moeten worden, omdat iedereen met iedereen zijn herinneringen zal willen delen over de tijd dat we in Nederland nog wél echte zomers en winters hadden. En dan heb ik het nog niet eens over het effect van al dit geklaag op de arbeidsmoraal en bijvoorbeeld de extra belastingen die geheven zullen moeten worden om de ongetwijfeld overbelast-rakende geestelijke gezondheidszorg op pijl te houden. Kortom, als we er nu niets aan doen, zullen we in de toekomst ten onder gaan aan het veranderende klimaat.
Daarom stel ik voor een kalender op basis van het weer in te voeren. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan de vier seizoenen 'droog', 'regen', 'sneeuw' en het rest-seizoen 'natte sneeuw en hagel'. Binnen deze vier seizoenen kun je dan voor een opdeling kiezen op basis van de overheersende windrichting; dit zou te vergelijken zijn met de huidige maanden. En tenslotte zou je voor het vaststellen van de dagen nog de gemiddelde temperatuur kunnen toevoegen.

Dat je hierdoor in één conventionele week misschien wel vier seizoenen, drie maanden en bijvoorbeeld vijf dagen kunt hebben, zal eerst natuurlijk even wennen zijn. Maar we hoeven dan tenminste nooit meer te klagen over het weer, want dat zal iedere dag het juiste zijn


3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

@eerste alinea, zonder door te lezen; Het geeft natuurlijk wél dat we klagen, 'het weer' hoeft zich toch niet aan onze schema's te houden? Ik zou meer zeggen: 'Het blijkt dat het in oktober twintig graden kan zijn, de herfst dus ook.'

6:14 p.m.  
Blogger esther said...

Zonder je tekst te willen negeren: wat een geweldig kitscherig weerhuisje is dat.

10:14 p.m.  
Blogger Chantal said...

Die foto roept herinneringen op, die weerhuisjes herken ik van vroeger

12:58 p.m.  

Een reactie posten

<< Home