woensdag, november 07, 2007

Rondgang 2

Het plein voor de kerk is afgeladen vol. Ondanks het duister en de mist, heerst er op dit vroege uur al een uitbundige sfeer. Vandaag wordt volgens de officiƫle telling voor de 731e maal de rondgang van Sint Gertrudis gehouden.
Als we het plein opkomen, is de mis net afgelopen. De lokale ruiterij en het muziekcorps staan klaar. Brandweerlieden dragen de kist met daarin de resten van de heilige de kerk uit en tillen deze op de met houtsnijwerk versierde wagen. De meeste mensen die aan de rondgang deel zullen nemen, hebben de kerkdienst aan zich voorbij laten gaan. Terwijl Gertrudis al direct na haar overlijden in 659 door de lokale bevolking heilig werd verklaard, duurde het nog tot de tweede helft van de 13e eeuw voordat de Katholieke kerk daarmee instemde. Hierdoor kon de verering van Gertrudis zich zo'n 600 jaar lang op spontane wijze en zonder kerkelijk toezicht ontwikkelen. Ook nu nog is de rondgang vooral een volksfeest. De misdienaars aan de voet van vluchtheuvel staan er dan ook wat verloren bij. Vrienden, familie en bekenden begroeten elkaar hartelijk en honden blaffen uitgelaten. De bakker aan het plein is op deze vroege zondagmorgen speciaal voor de gelegenheid open en doet goede zaken. Wie thuis nog niet gegeten heeft, grijpt hier zijn kans om nog snel even wat te eten voor de wandeling begint.
Met een hap van mijn croissant ruik ik tegelijk de wierook die door de mist om ons heen blijft hangen. Het wordt een mooie dag.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Altijd indrukwekkend.....

12:02 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home