zondag, oktober 07, 2007

Buurtschap

Al weer bijna zo'n drie jaar geleden vertelden we voor het eerst aan enkele mensen dat we van plan waren te verhuizen en dat we ook al wisten waar naar toe. De reacties waren eigenlijk vrij unaniem:
Het ondersteunend personeel bij mijn lief op het werk begon accuut moord en brand te schreeuwen, terwijl stafleden zich wijselijk stil hielden, maar ook duidelijk de nodige bedenkingen hadden. Ook was er een bevriende makelaar die me bij het horen van de straatnaam vol ongeloof aankeek; alsof ik verklaarde dat we dreigden dakloos te worden. Van een buurman heb ik inmiddels gehoord hoe hij vroeger in deze straat alles kon krijgen wat elders niet verhandeld werd. Drank, kleding, electronica en wapens. Met oud en nieuw hadden sommigen hier de woonkamer vol illegaal vuurwerk. Een bleek hier jaren geleden, voor de herstructurering gewoond te hebben en kon schokkende verhalen vertellen over ongedierte. En onlangs verteld iemand mij in geuren en kleuren hoe in deze straat een kameraad van hem was doodgeschopt en hoe hier een fotomodel woonde dat zijn liefje was maar ondertussen een kind verwachtte van een Italiaanse milionair en stiekem een particuliere abortus in een achterkamertje regelde.
Afgelopen week sprak ik met Tantet Saar, bij de brug op het bankje en zij had haar eigen verhaal: 'Maar weet u wat het was, vroeger was het allemaal anders. Ja, dat mag je nu niet meer zeggen, want dan ben je gelijk een racist, maar vroeger was het hier een fijne buurt. Het waren hier allemaal winkeltjes. En de deur kon je toen gewoon open laten. Maar dat is nu niet meer zo met al die andere mensen.

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Het is wat eentonig om te zeggen, maar toch: gewéldig verhaal weer met wederom grandioze foto......

8:25 a.m.  
Blogger maria said...

In ons dorp lieten we vroeger ook de achterdeur open als we even naar de slager gingen.
Maar nu hoef je dat ook niet meer te 'doen'.
En daar zijn geen 'andere mensen' komen wonen; alhoewel... er is wel 'import'. Nieuwe mensen uit de stad, die willen tennisen en hun derde auto op het garagepad hebben staan.

2:08 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

@maria: den spijker op den kop....

7:43 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home