vrijdag, februari 09, 2007

Middenstand

Fietsend door de stad van mijn jeugd, liet ik me leiden door de straten en een gevoel van heimwee. Eerst langs de hoge kade en de grote supermarkt en daarna de afslag naar het buurtje met de kleine, wat armoedige huisjes. En daar, midden in de wijk aan de doorgaande weg was ineens een braak stuk grond waar voorheen de typische wederopbouw-portiek-flat stond, met aan de straatkant een viertal winkels.
Als ik me goed herinner, zat in de eerste winkel een witgoed-zaak die bijna nooit open was. Voor in de winkel stonden de oude, maar wel ongebruikte wasmachines en achterin lagen in stellingkasten de meest uiteenlopende onderdelen. In de tweede winkel werden gashaarden verkocht. Veel modellen hadden van die imitatie-houtblokken en zelfs in de zomer had de eigenaar vaak enkele kachels aan staan. De volgende winkel was een uitdragerij waarvan de eigenaar de hele dag oude koffie dronk. Zijn koopwaar bestond uit opgekochte inboedels en electronica die hij op onduidelijke manier in bezit had gekregen. Vooral de collectie seks-video's in de etalage herinner ik me nog. De vierde winkel tenslotte was een bloemenzaak die in een oude slagerij gevestigd was. De zaak was altijd opvalllend leeg; bij de deur stonden een paar emmers met snijbloemen en tegen de muur stond een rek met wat potten en planten. De zaak werd gerund door een jong stel, met achter de kassa de moeder van een van hen.
Er zal nu wel ergens een plan liggen om op deze plek een aantal aantrekkelijke eensgezinswoningen te bouwen, met tuinen, schuurtjes, dakterrassen en een parkeerplek achter huis. En na de oplevering zal er dan misschien nog eens een kakkerlak uit de grond omhoog komen op zoek naar zijn vertrouwde plekjes. Maar ook hij moet dan teleurgesteld constateren dat het leven doorgaat.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home